15 GREŠAKA KOD NEGE KOSE

Pozitivan utisak koji ostavljamo na druge ljude, sastoji se od mnogo činjenica. Od našega stava, položaja tela, mimike i gestikulacije do fizičkog izgleda i stila.

No, sigurno je da zdrava i negovana kosa predstavlja ključ jedinstvenog i atraktivnog utiska. Slede primeri nekoliko grešaka koje pravimo prilikom brige o kosi:

1. Odabir pogrešnog šampona za kosu

Odabir odgovarajućeg šampona za pranje presudan je kada se radi o njei kose. Kako bi izbegli neželjene posledice, uvek izaberite onaj koji odgovara isključivo vašem tipu kose.

greske kod nege kose

2. Pranje kose prečesto ili retko

Učestalost pranja kose definitivno zavisi o više individualnih faktora, a uglavnom se radi o kvalitetu vode i vrsti kose. Na primer, za osobe kojima se kosa brže masti, preporuča se pranje kose svaki dan do dva.

3. Pogrešna primena šampona

Pje pranja kosu je potrebno prvo očešljati. Pre primene samog šampona važno je znati koja količina odgovara vašoj kosi, jer preterana primena nije zdrava. Stavite šampon na dlanove te pre nego ga nanesete, protrljajte dlanove da biste stvorili penu. Zatim nanesite šampon do korena kose koristeći se metodom masaže, ali pritom pripazite da ne koristite nokte, već jagodice prstiju, kako ne bi došlo do ogrebotina. Prilikom ispiranja takođe se koristite metodom masaže jer je korisna za koren kose.

SAZNAJTE: DVA SASTOJKA PROTIV OPADANJE KOSE

4. Ne zaboravite održavati vlažnost vaše kose

Poznato je da kosa, pod uticajem okolinskih činitelja, gubi vlažnost, stoga je preporučeno upotrebljavati specijalizovane balzame i maske kako bi kosa ostala negovana. Balzam možete koristiti istovremeno sa šamponom ili nakon što isperete kosu. Premažite ga preko cele dužine, ali izbegavajte trljanje u kožu. S druge strane, maske je dovoljno koristiti jednom nedeljno.

5. Pogrešna temperatura vode

Većina ljudi prilikom pranja kose koristi jako toplu ili vruću vodu. No, ta greška dovodi do isušivanja kose i skidanja boje, a kako biste to izbegli prilikom pranja koristite srednje toplu ili mlaku vodu. Za bolju cirkulaciju i sjajniju kosu preporučuje se hladna voda.

6. Sušenje kose peškirom

Nakon pranja, kosu možete lagano osušiti peškirom od korena do vrhova, ali nikako vezati peškir oko glave jer oštećuje folikule kose. Ako ste u žurbi, umesto ručnika, koristite pamučnu kratku majicu.

greske kod nege kose

7. Učestalo i agresivno češljanje

Preterano i učestalo češljanje može učiniti vašu kosu krhkom, stoga je bitno da se ne češlja neposredno nakon pranja. Pričekajte da se vlasi malo osuše, potom ih odvojite prstima te na krajju počešljajte. Koristite češalj širokuh zubaca i započnite s češljanjem vrhova, a zatim se polako usmerite prema korenu.

greske kod nege kose

8. Prečesta upotreba fena i pegle

Svakodnevnom upotrebom fena ili pegle za kosu kao sličnih preparata ugroziće zdravlje kose, jer se pod uticajem velike topline kosa suši i gubi vlažnost. No, ukoliko je korišćenje tih proizvoda neizbežno, uvek prethodno nanesite zaštitnu masku ili kremu.

greske kod nege kose

9. Nepravilna upotreba fena

Pogrešan način korišćenja fena takođe šteti kvalitetu. Sledite nekoliko koraka kojim to možete izbeći:

Za početak, osušite kosu peškirom na način koji smo naveli nekoliko redaka iznad. Potom uzmite fen za kosu te njegov kraj prislonite na kosu pod oštrim uglom. U početku, dok je kosa još mokra, na fenu namestite veću temperaturu, a potom ju postepeno smanjujte kako ne bi došlo do isušivanja. Završite postupak s nekoliko naleta hladnog vazduha.

 


10. Nezdrava ishrana

Kada neuravnotežena i nezdrava ishrana postanu svakodnevnica, možemo zaboraviti na zdravu i bujnu kosu. Kako bi kosa bila očuvana, čovekovom telu potrebne su zalihe vitamina i minerala, ali i proteinske hrane životinjskog porekla. Osim navedenog, veliki prijatelj naše kose je cink kojeg možemo pronaći u jajima, plodovima mora, avokadu, suvim šljivama i slično, kao i gvožđe i kalcijum koje nalazimo u ribi, orasima, pšenici i drugim sličnim proizvodima.

11. Brinite za svoje zdravlje!

Gubitak kose i njeno brzo propadanje može biti naznaka različitih oboljenja u čoveka, poput gastrointestinalnog trakta, problema sa štitnom žlezdom i hormonima, stresa, dijabetisa i slično. Kako naš organizam funkcioniše  tako da je kosa zadnja u nizu za primanje hranjivih stvari, promene koje uočimo mogu vam signalizirati neke ozbiljnije tegobe.

12. Ne zaboravite na kape i šešire!

Različite vrste kapa i šešira nude nam dodatnu zaštitu kose. Vunene kape za hladnije dane, lagani šeširi za zaštitu od sunca, specijalne kape namijenjene za korištenje u sauni.. Sve navedeno štiti našu kosu od neizbježnih prirodnih činitelja i trebali bi se nalaziti u svakom ormaru.

greske kod nege kose

13. Vodite brigu o higijeni češlja

Nega kose podrazumeva i brigu o proizvodima koje koristimo prilikom nege. Mnogi zanemaruju brigu o češlju, no za pravilno održavanje, važno je češalj prati barem jednom nedeljno, a stare na vreme menjati.

14. Redovno odlazite frizeru

Vrlo je važno da, barem jednom u dva meseca, posetite frizera. Kako biste sprečili lomljenje i dodatno oštećenje, dovoljno je ošišati vrhove.

15. Spavajte sa raspuštenom kosom

Ukoliko je vaša kosa kratka, onda neka ona za vreme spavanja bude raspuštena, no ako imate srednje dugu ili dugu, da biste izbegli petljanje uveče pre odlaska na spavanje, napravite lagane pletenice. Ujutro ćete sami sebi biti zahvalni!

greske kod nege kose

FRIZERI IZMISLILI NOVE BOJE ZA KOSU!

Rate this post